home / Blog / Voordelen gunstig energielabel bij huisverkoop

Voordelen gunstig energielabel bij huisverkoop

Nu duurzaamheid, energiebewustzijn en hoge energieprijzen een grotere rol spelen, is het energielabel belangrijker bij de huizenverkoop. Woningen met een gunstig energielabel, worden sneller gevonden op platforms zoals Funda.

In dit blogartikel gaan we dieper in op de voordelen van een gunstig energielabel bij de verkoop van een huis.

Toename in aandacht energielabel

Uit onderzoek van Funda blijkt dat steeds meer kopers aandacht besteden aan het energielabel bij het zoeken naar een woning. In maart 2022 was dit al 59%, maar een halfjaar later, in september, steeg dit percentage tot 66%.

Meer exposure

Een gunstig energielabel, zoals label A of B, kan resulteren in aanzienlijk meer exposure op huizenplatforms zoals Funda. Uit statistieken blijkt dat er in vergelijking met voorgaande jaren 260% meer wordt gefilterd op het energielabel. Met andere woorden, mensen zoeken actief naar woningen met een goed energielabel. Woningen met een lager energielabel hebben hierdoor mogelijk een nadeel in de zichtbaarheid en het aantal potentiële kopers.

Voorkeur voor energielabel A, B en C

Onderzoek toont aan dat de meerderheid van de zoekers specifiek op zoek is naar een woning met energielabel A. Echter, ook woningen met label B en C worden veelvuldig gezocht. Dit betekent dat een woning met een van deze gunstige labels aantrekkelijker kan zijn voor potentiële kopers.

Verschuiving in perceptie van onzuinige labels

Waar voorheen vooral labels D en lager als ongunstig werden gezien, is er nu een groeiende groep die ook label B en C als minder energiezuinig beschouwt. Dit betekent dat zelfs een energielabel dat redelijk presteert, zoals label C, mogelijk minder in trek is bij kopers dan voorheen.

Financiële voordelen

Naast de toegenomen exposure en aantrekkelijkheid voor potentiële kopers, kunnen woningen met een gunstig energielabel ook financiële voordelen bieden. Een energiezuinig huis resulteert doorgaans in lagere energiekosten voor de nieuwe eigenaar.

Energielabel checken voor verkoop

Een zo gunstig mogelijk energielabel is dus gunstig als je je huis gaat verkopen. Heb je in de afgelopen jaren geïnvesteerd in verduurzaming, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van de woning of het vervangen van de cv-ketel, dan zou het zomaar kunnen dat je energielabel omhoog is gegaan, bijvoorbeeld van energielabel C naar A.

In dat geval is het dus de moeite waard om je energielabel voor de verkoop opnieuw vast te laten stellen. Een up-to-date energielabel laat potentiële kopers zien dat je huis energiezuinig is en voldoet aan de nieuwste duurzaamheidsnormen. Hiermee vergroot je niet alleen de aantrekkelijkheid van je woning, maar ook de kans op een vlotte verkoop tegen een betere prijs.

Weten hoe ons bouwkundig keuringsrapport eruitziet?

 

Meer blogberichten

Aanvraagformulier

Kies de gewenste keuring *

Wouter Weijkamp

Adviseur | Marketing

Eerst meer weten? Bel mij!

06 18 20 88 15