home / Blog / Welke verborgen gebreken komen vaak voor?

Welke verborgen gebreken komen vaak voor?

Is de woning eenmaal gekocht, dan kan de aanvankelijke blijdschap omslaan in zorgen en leed als u  geconfronteerd wordt met onvoorziene kosten in de vorm van verborgen gebreken.

Het is een steeds grotere uitdaging een geschikt huis te vinden én te kopen. Dat komt omdat er simpelweg te weinig huizen zijn. Door de druk op de woningmarkt komt het helaas vaker voor dat de potentiële koper verzuimt de woning goed te bekijken. De druk om snel te beslissen wordt gevoeld. Er zijn ook zoveel kapers op de kust!

Veel voorkomende verborgen gebreken

Welke gebreken komen onze bouwkundige inspecteurs zoal tegen? Wij delen er 5.

1 Rottende dakconstructie of rottende kozijnen

Omdat hout gevoelig is voor vocht en ongedierte is de kans aanwezig dat insecten de houten constructies hebben aangetast. De meest voorkomende houtaantastende insecten zijn de houtworm, bonte knaagkever, huisboktor en spinthoutkever. Het is echt superbelangrijk om houten balken en/of houten constructies op uitvliegopeningen en hoopjes zaagsel (boormeel) te controleren. Let er ook op dat er niet over een rot kozijn niet is overschilderd.

2 Asbest

Vanaf 1945 tot ongeveer 1980 is veelvuldig asbest gebruikt in woningen. De nuttige eigenschappen zoals sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en lage kosten werden in die periode zeer gewaardeerd. In 1993 heeft de Nederlandse overheid het toepassen van asbest volledig verboden.

Vanaf 2024 is het verplicht asbest uit je woning te verwijderen. Omdat asbest tot 1993 op grote schaal is toegepast, kan het ook op onverwachte plekken zitten. Denk aan plafondplaten, zachtboard platen, platen achter de cv-ketel, afvoerbuizen van cement, vloerzeil en de kit van kozijnen. De huiseigenaar is verantwoordelijk voor het verwijderen van het asbest.

Een asbestinventarisatie kunt u het best laten doen door een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf. Asbest mag u zelf weghalen op voorwaarde dat u zich aan de voorwaarden houdt. Maar meestal moet u een gecertificeerd asbestbedrijf inschakelen.

3 Lekkende leidingen of verstoppingen

Waterleidingen slijten! In de loop der jaren kunnen scheurtjes ontstaan, wat lekkage in de hand kan werken.

Voor de meeste mensen is het steeds vaker ontstaan van waterproblemen hét seintje dat er wat aan de hand kan zijn met de waterleidingen. Een loodgieter kan de waterleidingen soms repareren, maar soms is vervanging de beste optie.

4 Verzakte vloer

Een verzakte vloer kan voor heel veel narigheid zorgen. Denk aan gas-, water-, en/of elektriciteitsleidingen die in de verdrukking komen. Maar ook deuren en raamkozijnen kunnen vervormen.

Scheuren in de muur, klemmende ramen en deuren, scheve vloeren en muren kunnen duiden op een funderingsprobleem van een huis.

5 Kapotte of verouderde cv-ketel

Een cv-ketel is in de regel na 12 tot 15 jaar wel aan vervanging toe. Een nieuwe cv-ketel is een behoorlijke investering.

Nieuwe modellen zijn echter vaak een stuk energiezuiniger dan de modellen van een aantal jaar geleden, dus met een nieuwe cv-ketel kan het energieverbruik dalen.

Ziet onze bouwkundig inspecteur alle verborgen gebreken?

Een bouwkundig onderzoek is een visuele inspectie, wat betekent dat onze bouwkundig inspecteur geen zaken gaat wegbreken of ontoegankelijke ruimtes in het huis inspecteert. Het kan zijn dat een standaard bouwkundige inspectie niet alle verborgen gebreken aan het licht brengt.

Laat u een bouwkundige keuring uitvoeren, dan mag u echter wel verwachten dat u advies krijgt om aanvullend onderzoek te laten verrichten als er aanwijzingen zijn dat er bij niet toegankelijke plekken verborgen gebreken zijn. Onze bouwkundig inspecteur weet als geen ander waarop hij moet letten.

Meer blogberichten

Aanvraagformulier

Kies de gewenste keuring *

Wouter Weijkamp

Adviseur | Marketing

Eerst meer weten? Bel mij!

06 18 20 88 15