home / Blog / Heeft je droomhuis funderingsproblemen?

Heeft je droomhuis funderingsproblemen?

Heeft een huis funderingsproblemen, dan leest u dat meestal niet op Funda. Dat is wat ABN Amro, Brainbay en het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblemen (KCAF) samen concluderen na hun gemeenschappelijke onderzoek hiernaar.

In dit onderzoek zijn verkoopteksten van Funda geanalyseerd. In slechts 2,2% van de teksten op Funda staat iets over de kwaliteit van de fundering.

Funderingsproblemen bij koophuizen

Funderingsproblemen kunnen leiden tot hoge extra kosten, wat betekent dat dit onderzoeksresultaat een verontrustende uitkomst is voor kopers. Wie een huis wil kopen en onwetend is over funderingsproblemen, kan na de koop geconfronteerd worden met kostbare herstelopgaves. Kosten hoger dan €50.000 zijn geen uitzondering.

Bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde

Heeft u een huis op het oog, dan is het verstandig om de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde in het koopcontact op te nemen. Dit geldt zeker als uw droomhuis in een risicogebied staat.

Waar kunnen funderingsproblemen opspelen?

Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 750.000 woningen met een houten paalfundering. Deze houten paalfunderingen werden toegepast in de bouwperiode tot 1970. Woningen met een houten paalfundering in veen- en kleigebieden lopen een groter risico op funderingsproblemen dan woningen op houten palen in zandgebieden. Er is dus een verband tussen type fundering en bodemsamenstelling.

Staat het huis in een risicogebied?

Via het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) kunt u via de funderingsviewer nagaan of het huis in een risicogebied staat. Blijkt dat het geval, dan kan dat een extra reden zijn de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen in het voorlopig koopcontract.

Ga naar funderingsviewer >

Wat doet het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF)?

Het KCAF richt zich op het verspreiden van kennis rond de aanpak en preventie van funderingsproblemen. Ze houden zich ook bezig met onderzoek en innovatie.

Bouwkundige keuring afwachten?

In de koopovereenkomst kunt u afspreken dat u de bouwkundige keuring wilt afwachten. Meestal wordt een bedrag afgesproken voor directe herstelkosten, bijvoorbeeld €5000. Als het totaal van de kosten, die direct nodig zijn om de woning te herstellen, boven €5000 ligt, dan kunt u de koopovereenkomst ontbinden.

Lees meer over directe kosten >

Lees meer over ontbindende voorwaarden >

Wordt de fundering gecheckt bij een bouwkundige keuring?

Onze bouwkundig inspecteur voert een basis funderingsonderzoek uit tijdens de bouwkundige inspectie. Als hij de boel niet vertrouwd of anders gezegd; grote twijfel heeft, dan brengt hij het advies uit om een specialistisch of uitgebreid funderingsonderzoek te doen.

Weten hoe ons bouwkundig keuringsrapport eruitziet?

 

Meer blogberichten

Aanvraagformulier

Kies de gewenste keuring *

Wouter Weijkamp

Adviseur | Marketing

Eerst meer weten? Bel mij!

06 18 20 88 15